EVENT TICKET

Friday, November 11, 2011

Hanya 2 Hari, 200 Wanita Katolik masuk agama Islam

Hanya 2 Hari, 200 Wanita Katolik masuk agama Islam

Corinno Ordonez bukan seorang Muslim. Ia penganut Katolik taat. Bertahun-tahun, ia memendam tanda tanya tentang mengapa perempuan Muslim memakai tudung. "Seperti apa rasanya?" katanya.
Pucuk dicinta ulam tiba. Ia menerima cabaran organisasi mahasiswa Muslim di California State University San Bernardino untuk mengenakan tudung. Ini adalah program mereka untuk lebih mengenalkan Islam dan meningkatkan persefahaman antara umat beragama.
"Dulu aku melihat mereka dan aku bertanya-tanya bagaimana orang lain melihat mereka dan mereka menghakimi mereka. Hal-hal seperti itulah yang membuat saya ingin mencubanya," katanya, seperti dilaporkan. Huffington Post

Persis, alasan inilah yang ada di balik idea Persatuan Mahasiswa Muslim menggelar program "Take the Hijab Challenge". Pelalui program ini, para mahasiswi di California State University San Bernardino ditentang untuk memakai tudung, dan selepasnya diharapkan akan berubah sikap."Dengan cara ini, salah faham akan kita kikis," kata Naheed Sahak.
Dia mengatakan ramai wanita di negara ini, yang memakai tudung, mendapatkan respons negatif dan bahkan reaksi bermusuhan.
Padahal tudung, katanya, diarahkan di dalam Islam salah satunya untuk kesopanan. "Kau tahu, pada abad ke-21 ini gadis-gadis berfikir keindahan adalah tentang memaparkan tubuh anda," kata Sahak.
Para pengkritik mendakwa bahawa hijab adalah bentuk penindasan, bahawa perempuan dianggap tunduk kepada lelaki, kerana mereka harus menutupi tubuhnya sedangkan lelaki tidak.
Kembali ke Ordonez, ia mengatakan bahawa dirinya menghabiskan masa kira-kira satu jam untuk merapikan jilbabnya. Namun ia tidak keberatan menutupinya untuk mengambil cabaran. Dia bergabung dengan lebih daripada 200 wanita selama dua hari.
Ordonez memakainya sekitar kampus, mula dari kuliah, bertemu teman-temannya, makan di kafetaria, hingga ke perpustakaan.
"Sebahagian besar reaksi yang aku dapatkan adalah orang-orang cuba untuk tidak melihat ke arahku. Jika mereka menatapku seperti kerana sebuah 'insiden', dan mereka akan terus melihat ke bawah," katanya.
Khamis malam (hari ini WIB) Persatuan Mahasiswa Muslim rencananya akan memaparkan video mereka yang mengambil cabaran dan apa reaksi yang mereka dapat, diikuti dengan sesi soal jawab.

Tour ke seluruh dunia termasuk ke bali, Kuala Lumpur, paris,London, dan new york menginap di hotel melalui web kami dengan kadar diskaun sampai 70%Lima alasan membooking bilik hotel dan kami!
Lebih dari 160.000 hotel di seluruh dunia - terus bertambahsetiap hari
Diakui oleh lebih daripada 3.5 juta pelanggan yang berpuas hati
1,3 juta + ulasan ini pelanggan Agoda setiap tahun
Lebih dari 1.000 malam percuma bonus dari Agoda
Hotel tersedianya di lebih 22.000 bandar di seluruh dunia

Buka website di bawah ini:
http://travelandhealthnews.blogspot.com/2011/10/menginap-di-hotel-di-spanyol-atau-di.html

atau:
http://travelandhealthnews.blogspot.com/2011/09/vous-pouvez-rester-plus-de-160-000.html

atau
Terendah harga hotel di seluruh dunia:
http://travelandhealthnews.blogspot.com/)

atau:
(Simpan 70% untuk hotel di seluruh dunia kunjungi:
http://entertainmentandgetextramoney.blogspot.com/)

No comments:

Post a Comment